Справи за ст. 130 КУпАП

Нетверезого водія виправдано у зв’язку з грубим порушенням процедури огляду на стан сп’яніння.

У травні 2022 року поліцейські склали відносно клієнта протокол про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, за відмову від проходження огляду на стан алкогольного сп’яніння.

Обставини справи звичайні, на вимогу поліцейських не зупинився, тікав, наздогнали. У клієнта поліцейські виявили ознаки алкогольного сп’яніння: запах алкоголю з порожнини рота, порушення координації рухів, порушення мови, нестійка хода. Зважаючи на воєнний стан та ступінь алкогольного сп’яніння поліцейські застосували до клієнта фізичну силу та кайданки. Запропонували пройти огляд на стан алкогольного сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу, а коли клієнт відмовився склали протокол про адміністративне правопорушення.

В суді першої інстанції адвокат послуг із захисту клієнту не надавав.

У зв’язку з цим, постановою Зарічного районного суду м. Суми у справі № 591/1329/22 від 08.09.2023 клієнта визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КпАП України та призначено йому адміністративне стягнення у виді штрафу 17 000  грн. з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 1 (один) рік.

Після прийняття рішення судом першої інстанції клієнт звернувся до адвоката з приводу його оскарження.

Адвокатом, були досконало вивчені матеріали адміністративної справи, досліджені відеозаписи з камер відеореєстраторів поліцейських. Встановлені грубі порушення прав та свобод клієнта, а також процедури огляду особи, яка керує транспортним засобом на стан алкогольного сп`яніння, тощо. Разом з тим, незважаючи на пропуск строку на оскарження постанови Зарічного районного суду м. Суми, адвокатом було підготовлено апеляційну скаргу та клопотання про поновлення строків з об’єктивним обґрунтуванням їх поважності пропуску.

Завдяки грамотній та професійній підготовці до апеляційного оскарження, безпосередньої участі адвоката у судовому засіданні, постановою Сумського апеляційного суду апеляційна скарга була задоволена.

В ході судового розгляду, суд прийняв до уваги доводи сторони захисту та дійшов до висновку, що після того, як поліцейські виявили у клієнта ознаки алкогольного сп`яніння та запропонували йому пройти огляд на місці зупинки транспортного засобу, від чого останній відмовився, поліцейські, в порушення вимог закону, не запропонували йому пройти такий огляд у медичному закладі взагалі, а повідомили лише, що за таких обставин, відносно нього буде складено протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП. До того, ж апеляційний суд зазначив, що клієнт пройти огляд на місці зупинки транспортного засобу не міг, оскільки в той момент був в уразливому стані, перебував в стані алкогольного сп`яніння, та був у кайданках і його утримували двоє поліцейських.

Окрім того, суд вказав, що з відеозапису не вбачається, що протокол про адміністративне правопорушення був складений у присутності самого клієнта та що йому були роз`яснені права та обов`язки, передбачені ст. 63 Конституції України та ст. 268 КУпАП. Отже, працівниками поліції, які складали протокол про адміністративне правопорушення було допущено грубе порушення процедури огляду особи, яка керує транспортним засобом на стан алкогольного сп`яніння, що передбачена вимогами ст. 266 КУпАП, а тому цей доказ є неналежним та недопустимим.

Як підсумок, відповідальність за водіння транспортним засобом в нетверезому стані неминуча, але права та свободи людини, навіть якщо вона є нетверезою, повинні дотримуватися відповідно до вимог закону.

Ознайомитися з рішенням суду можна за посилання: справа №591/1329/22 від 08.09.2022, постанова Сумського апеляційного суду від 12.01.2023.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Ви не можете скопіювати контент